Kultúra

Kalendár

Dnes je Piatok 26.apríla 2024
Meniny má Jaroslava
Zajtra bude mať Jaroslav

Oznamy

Neprehliadnite

Fotogaléria obce

Obsahuje desiatky zaujímavých fotografií zo života našej obce prehľadne rozdelených do kategórií.
Zobraziť fotogalériu...


Naša obec na Google mape

Obec Krivá tak ako ste ju nikdy nevideli. Pomocou tlačítok Map, Sat. a Ter si môžete mapu prepnúť do rôznych zobrazení.
Zobraziť mapu...

Kontaktujte nás

Fašiangové recepty

Buchty bez kysnutia (fašiangy)
(Evka Pazúrikova)

1 kg polohrubej múky,
½ litra mlieka,
1 kocka droždia,
1 prášok do pečiva,
3 dl oleja alebo 1 smetol,
3 žĺtky alebo dve celé vajcia,
3 PL cukru,
štipku soli.
ZmiesiÅ¥ a môžu sa hneď robiÅ¥ plnené rožteky.
(lekvár, mak, orechy,..)

LÍSTKOVÉ CESTO
(Katka Kepštová)

Cesto 1 1 kg smetolu, 40 dkg hl. múky špeciál
zmiešaÅ¥

Cesto 2 60 dkg hl. múky špeciál, zakysanka, 4 žĺtky, štipka soli
dobre vypracovať

Cesto 2 vyvaľkáme na obdĺžnik.
Cesto 1 rozdelíme na 3 časti a jednu časÅ¥ natrieme na cesto 2. Preložíme.
Vložíme na ½ hodiny do chladničky.
Po ½ hodine vyvaľkáme a natrieme prvým cestom.
Opakujeme, až kým neminieme cesto 1.
Prikryjeme a dáme do chladničky.


Kysnutý koláč ovocný
/Tonka z mlyna/

1 kocka droždia /4 Dg/,
1 kg hladkej múky,
0,6 litra mlieka
3 žĺtka,
10 Dg kryšt. cukru,
1 vanilka,
1 lyžička plná soli,
2 dcl oleja - nakoniec.

ZmiesiÅ¥, nechaÅ¥ nakysnúÅ¥, 2-krát premiesiÅ¥.
Navrch ovocie a posýpka.

 


Bohémky
(Tonka zo školy)

10 bielkov,
30 Dg kryšt. cukru vyšÄ¾ahaÅ¥ na tuhý sneh /nie nad parou/.
Pridať 6 Dg kakaa
a 20 Dg ml. orechov.
Masu rozotrieÅ¥ na dobre vymastený papier na plechu /2 plechy/.
UpiecÅ¥, po upečení hneď každý plát rozkrojiÅ¥ na 3 dlhé časti.
PlniÅ¥: plát, plnka, plát, plnka, plát, navrch trocha plnky a poliaÅ¥ čokoládou.

Plnka: 1,5 masla,
kondenzované mlieko uvarené l hodinu,
1 žĺtok,
10 Dg rozpustenej čokolády.
VymiešaÅ¥ dobre a plniÅ¥.


Medovníčky
(Žofka Štelinova)

1 kg hladkej múky obyčajnej,
15 Dg smetolu,
3 lyžičky sódy bikarbóny,
½ lyžičky perníkový prášok,
½ lyžičky perníkové korenie,
1 vanilka,
6 vajec,
6 pol. lyžiek medu,
40 Dg ml. cukru.


LANGOŠE
(naša známa)

1 kg hladkej múky špeciál,
kocku droždia,
2 malé lyžičky soli,
trocha cukru,
1 vajce,
½ litra horúceho mlieka,
1 kyslá smotana,
Všetko zmiesiÅ¥, nechaÅ¥ vykysnúÅ¥ na chvíľu
a potom vyprážaÅ¥ langoše.

 


PIZZA
(naša známa)

1 biely jogurt,
3,5 kelímka polohrubej múky,
trocha soli,
trocha sódy bikarbóny,
trocha cukru.
Dávka je na 1 plech.
ZmiesiÅ¥, daÅ¥ na vymastený plech,
potrieť par. pretlakom a vrstviť podľa chuti.


Citrónové rezy
(Rozka)

Piškóta: 4 vajcia,
12 dkg ml. cukru,
12 dkg polohrubej múky,
½ prášku do pečiva.
Zo 4 bielkov vyšÄ¾aháme tuhý sneh, pridáme ml. cukor,
po jednom žĺtky a nakoniec múku s práškom do pečiva.
To je jedna piškóta.
Upečieme dve rovnaké piškóty, ktoré spojíme plnkou.

Plnka: 3 dl mlieka,
3 lyžice hladkej múky,
trocha maizeny alebo zlatého klasu,
20 dkg ml. cukru,
20 dkg smetolu.
Z mlieka, múky a maizeny uvaríme hustú kašu.
Necháme vychladnúÅ¥.
Osobitne vymiešame ml. cukor a smetol
a pomaly pridáme vychladnutú kašu.
Naplníme piškóty.

Poleva: 40 dkg ml. cukru /podľa veľkosti piškóty/,
horúca voda,
1 citrón.
Vymiešame cukor a vodu podľa potreby,
potom pridáme šÅ¥avu z citróna.
Poleva nemusí byÅ¥ veľmi hustá.

 

 

© 2009 Obecný úrad Krivá, Krivá č. 180 027 55, tel.: +421 (0)43 589 43 35, fax: +421 (0)43 589 42 40, e-mail: oukriva@orava.sk
Spracovanie VDG a.s.