Obsahuje desiatky zaujímavých fotografií zo života našej obce prehľadne rozdelených do kategórií.
Zobraziť fotogalériu...
Obec Krivá tak ako ste ju nikdy nevideli. Pomocou tlačítok Map, Sat. a Ter si môžete mapu prepnúť do rôznych zobrazení.
Zobraziť mapu...
Buchty bez kysnutia (fašiangy)
(Evka Pazúrikova)
1 kg polohrubej múky,
½ litra mlieka,
1 kocka droždia,
1 prášok do peÄiva,
3 dl oleja alebo 1 smetol,
3 žĺtky alebo dve celé vajcia,
3 PL cukru,
štipku soli.
ZmiesiÅ¥ a môžu sa hneÄ robiÅ¥ plnené rožteky.
(lekvár, mak, orechy,..)
LÍSTKOVÉ CESTO
(Katka Kepštová)
Cesto 1 1 kg smetolu, 40 dkg hl. múky špeciál
zmiešaÅ¥
Cesto 2 60 dkg hl. múky špeciál, zakysanka, 4 žĺtky, štipka soli
dobre vypracovať
Cesto 2 vyvaľkáme na obdĺžnik.
Cesto 1 rozdelíme na 3 Äasti a jednu ÄasÅ¥ natrieme na cesto 2. Preložíme.
Vložíme na ½ hodiny do chladniÄky.
Po ½ hodine vyvaľkáme a natrieme prvým cestom.
Opakujeme, až kým neminieme cesto 1.
Prikryjeme a dáme do chladniÄky.
Kysnutý koláÄ ovocný
/Tonka z mlyna/
1 kocka droždia /4 Dg/,
1 kg hladkej múky,
0,6 litra mlieka
3 žĺtka,
10 Dg kryšt. cukru,
1 vanilka,
1 lyžiÄka plná soli,
2 dcl oleja - nakoniec.
ZmiesiÅ¥, nechaÅ¥ nakysnúÅ¥, 2-krát premiesiÅ¥.
Navrch ovocie a posýpka.
Bohémky
(Tonka zo školy)
10 bielkov,
30 Dg kryšt. cukru vyšÄ¾ahaÅ¥ na tuhý sneh /nie nad parou/.
Pridať 6 Dg kakaa
a 20 Dg ml. orechov.
Masu rozotrieÅ¥ na dobre vymastený papier na plechu /2 plechy/.
UpiecÅ¥, po upeÄení hneÄ každý plát rozkrojiÅ¥ na 3 dlhé Äasti.
PlniÅ¥: plát, plnka, plát, plnka, plát, navrch trocha plnky a poliaÅ¥ Äokoládou.
Plnka: 1,5 masla,
kondenzované mlieko uvarené l hodinu,
1 žĺtok,
10 Dg rozpustenej Äokolády.
VymiešaÅ¥ dobre a plniÅ¥.
MedovníÄky
(Žofka Štelinova)
1 kg hladkej múky obyÄajnej,
15 Dg smetolu,
3 lyžiÄky sódy bikarbóny,
½ lyžiÄky perníkový prášok,
½ lyžiÄky perníkové korenie,
1 vanilka,
6 vajec,
6 pol. lyžiek medu,
40 Dg ml. cukru.
LANGOŠE
(naša známa)
1 kg hladkej múky špeciál,
kocku droždia,
2 malé lyžiÄky soli,
trocha cukru,
1 vajce,
½ litra horúceho mlieka,
1 kyslá smotana,
Všetko zmiesiÅ¥, nechaÅ¥ vykysnúÅ¥ na chvíľu
a potom vyprážaÅ¥ langoše.
PIZZA
(naša známa)
1 biely jogurt,
3,5 kelímka polohrubej múky,
trocha soli,
trocha sódy bikarbóny,
trocha cukru.
Dávka je na 1 plech.
ZmiesiÅ¥, daÅ¥ na vymastený plech,
potrieť par. pretlakom a vrstviť podľa chuti.
Citrónové rezy
(Rozka)
Piškóta: 4 vajcia,
12 dkg ml. cukru,
12 dkg polohrubej múky,
½ prášku do peÄiva.
Zo 4 bielkov vyšÄ¾aháme tuhý sneh, pridáme ml. cukor,
po jednom žĺtky a nakoniec múku s práškom do peÄiva.
To je jedna piškóta.
UpeÄieme dve rovnaké piškóty, ktoré spojíme plnkou.
Plnka: 3 dl mlieka,
3 lyžice hladkej múky,
trocha maizeny alebo zlatého klasu,
20 dkg ml. cukru,
20 dkg smetolu.
Z mlieka, múky a maizeny uvaríme hustú kašu.
Necháme vychladnúÅ¥.
Osobitne vymiešame ml. cukor a smetol
a pomaly pridáme vychladnutú kašu.
Naplníme piškóty.
Poleva: 40 dkg ml. cukru /podľa veľkosti piškóty/,
horúca voda,
1 citrón.
Vymiešame cukor a vodu podľa potreby,
potom pridáme šÅ¥avu z citróna.
Poleva nemusí byÅ¥ veľmi hustá.
© 2009 Obecný úrad Krivá, Krivá č. 180 027 55, tel.: +421 (0)43 589 43 35, fax: +421 (0)43 589 42 40, e-mail: oukriva@orava.sk
Spracovanie VDG a.s.